perjantai 5. joulukuuta 2014

Haju vertailua

Itse olen hyvin hajuherkkä, ja siksi yleensä ensimmäisiä asioita kun uutta eläintä ottaa tulee mieleen haiseeko se ja kuinka paljon? Hamsterit on suhteellisen hajuttomia eläimiä, mutta kyllä nekin haisee. Toki huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi rotat. Monet ihmiset siivoa hamsterien häkit tyyliin kerran kuukaudessa itse en kestäisi sitä hajua. Itse siivoan kerran viikossa. Myös eläinten määrä vaikuttaa hajuun. Yksi hamsteri huoneistossa ei haise huoneeseen niinkään, mutta kymmenen saa aikaan jo hyvät hajut.
Hamsterien lajien ja sukupuolien välisiä eroja hajuissa on huomattavia, ja toisilla huomaamattomampia. Niimpä halusin nyt listata hamsteri lajit ja sukupuolet hajun perusteella listaan. Mikä niistä haisee eniten ja mikä vähiten. Osaa oli todella vaikea sijottaa listaan oikeaan kohtaa kuten  esim. syrkki naarasta. Jotkut taas oli ihan selviä. Ylipäätään koko listan teko ei ollut helppo. Käytän tässä lähteenä omia kokemuksia omista hamsuista ja kaverin hamsuista, ja jos kyseistä lajia/sukupuolta ollut ennemmän niin niiden keskiarvoa. Yksilöllisiäkin eroja on. Esim. kaksi syrkki naarasta voi olla hyvin erinlaisia hajun perusteella toinen haisee paljon ja toinen ei yhtään.  Tässä myöskään ei ole kysymys siis itse eläimen hajusta jos eläintä haistelet. Vain asumuksen hajua viikon siivous välillä. Merkittävin tekijä on hajun voimakkuus ei niinkään laatu eli mille haisee vain kuinka voimakkaasti.
Ottakaa myös huomioon, että jokaisella on mielipiteensä, joka voi poiketa omastani.

Listaa luetaan ylhäältä alas. Haisevin ylimpänä ja hajuttomin alimpana.

Robo naaras
Talvikko uros
Robo uros
Kiinari uros
Kiinari naaras
Syrkki naaras
Cämpsy uros
Talvikko naaras
Syrkki uros
Cämpy naaras


Loppukevennykseksi kuva Nellistä lopullisessa talviturkissaan :)



6 kommenttia:

  1. Toinen hajuherkkä (ainakin migreenien aikaan) ilmoittautuu! Minulla tosin ei ole kokemusta kuin syyrialaisista (muutama naaras, yksi uros), talvikoista (naaraita) ja yhdestä robouroksesta.

    Omia havaintoja näistä haisemisasioista on se, että toistaiseksi pahimpia ovat olleet syyrialaisnaaraat kiimalemuissaan ja jotkut noista meidänkin naaraista ovat olleet sellaisia, jotka haisivat harva se päivä, oli kiima tai ei. Uros on kovin hajuton, tosin minulla on pieni kutina, että uroksen virtsa haisisi terävämmin kuin naaraiden, mutta se voi taas johtua siitä, että nyt juuri ei ole vertailukohtaa.
    Talvikoista ja erityisesti robouroksesta lähti hyvin lievä, hieman hiirimäinen haju, joka ei minua kyllä koskaan haitannut.

    Ja mitä tulee siivoamiseen, niin jos minun nenäni perusteella mentäisiin, ei meidän tarvitsisi vaihtaa kaikkia puruja ja pestä dunia about ikinä... Mökin ruokavarastot ja vessapaikka siivotaan meillä joka toinen päivä melko perusteellisesti. Perusteellisten pesujen väli venähtää helposti useampiin kuukausiin, vaikka yritän nyt senkin tehdä muutaman kerran vuodessa. Joulusiivous tehtiin justiinsa :)

    Tosin eipä meillä noita hamstereita ole koskaan ollut enempää kuin kaksi yhtäaikaa eikä niiden olemassaoloa tietäisi, ellei Mörttimuruset kulkeutuisi joka paikkaan asunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syrkki naaras olikin vaikein laittaa listaan. Itse tein oista naaraista semmosien keskiarvon. Yks ei haise koskaan edes kiimoissa oikeestaan, ja yksi mulla oli joka ruiskutti hajua kokoajan varsiki ko oli niin arka, että sillä puolustautu. Se oli todella ällöttävää.

      Kaksi ei onneksi vielä haise ulos häkeistään :) En yhtään osaa sanoa missä rajaa menee. Purut on kyllä ovelia kun niitä löytää mistä vain :D Varsinkin sängystä....

      Kiitos kommentista! :)

      Poista
  2. Mielenkiintoinen kirjoitus! Meillä oli aiemmin vain cämpsy naaraita ja kaikki ovat olleet hyvinkin hajuttomia. Tänä syksynä otettiin lisäksi talvikkouros ja ihmettelimme, että miten niin pieni eläin voi haista niin paljon! Tosin olemme huomanneet, että talvikko ei sentään koko ajan haise yhtä paljon. Onneksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekkin uskomaton ero. Niissäkin yksilöllisiä eroja, mutta mulla tällä hetkellä semmonen haisuli talvikko, ettei auta vaikka mitä teet niin se kämppä lemuaa heti seuraavana päivänä siivouksesta. :/

      Kiitos kommentista! :)

      Poista
  3. Mielenkiintoinen tutkimus, en ole kai aikaisemmin vastaavaan törmännyt. Vertailuja toki tehdään aina ja kaikkialla mutta ei kai mitään listaan ole koskaan ennen tullut vastaan! Mukavahan tällainen suuntaa-antava lista on, jos miettii hamsterilajia itselleen ja pohtii myös niitä hajuja. :)

    Ja sitten vielä tästä loppukevennyskuvasta, onko tämä kaveri se normaalivärinen talvikko joka on talvella ihan eri värinen? Ainakin sellainen kutina minulla on että tämä on nyt se. :D Aika veikeän värinen kyllä!

    Terv. näyttelyblondi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tämä kommentti oli ihan hukkunut nyt vasta julkaisin!
      Joo mää päätin listata kun ite ainaki haluaisi listan :)
      Sama hamsu. Normaali siis väriltään, ja tämmöinen tuli :D

      Poista